zondag 17 juli 2011

Afghanistan neemt verantwoordelijkheid veiligheid Bamiyan over van NAVO

Afghanistan heeft zondag, zoals voorgenomen, de verantwoordelijkheid van de NAVO overgenomen in de Centraal-Afghaanse provincie Bamiyan. Hiermee is de transitie gestart.

TOLO News meldt dat Waheed Omar, de woordvoerder van president Hamid Karzai, zei dat “de veiligheidsoverdracht vandaag is begonnen in de provincie Bamiyan, zoals gepland, en het proces zal eind 2014 zijn voltooid”.

Omar zei dat als de Afghanen de verantwoordelijkheden overnemen in meer gebieden, de buitenlandse troepen een ondersteunende rol gaan spelen.

De provincie Bamiyan telt ongeveer 500.000 inwoners en bestaat voor ongeveer 90% uit bergen.

De gouverneur van de provincie is Habiba Sorabi. Ze werd in 2005 gekozen. Ze is de eerste en enige vrouwelijke gouverneur in Afghanistan.

De grootste bevolkingsgroep is de Hazara. Onder de Hazara zijn de Taliban nooit populair geweest.

De provincie is beroemd om de kolossale Boeddhabeelden die door de Taliban in 2001 werden verwoest.

Transitie
De Afghanen zullen deze maand ook verantwoordelijk worden voor de veiligheid in de provinciehoofdsteden Lashkar Gah, Herat, Mazer-e-Sharif en Mehterlam en de provincies Panjshir en Kabul

Lashkar Gah is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand, die wordt geleid door de Britten. Herat is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die onder leiding staat van Italiƫ.

Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de noordelijke provincie Balkh, wordt nog geleid door Zweden en Mehterlam, de hoofdstad van de oostelijke provincie Laghman, staat onder leiding van de VS.

De Afghanen nemen deze maand verder, op het onrustige district Sarobi in de provincie Kabul na, de leiding in de provincies Panjshir en Kabul.

De provincie Bamiyan werd voor de International Security Assistance Force van de NAVO geleid door Nieuw-Zeeland. Het gebied staat bekend als rustig.

President Karzai zei in maart van dit jaar dat hij niet langer wil dat de verdediging van het land in handen is van anderen.

De ISAF-troepen in de zeven gebieden gaan Afghaanse veiligheidsdiensten trainen, ze worden ergens anders in het land gelegerd, of ze keren terug naar huis.

Nederland is van plan om in de loop van de nieuwe missie in Afghanistan in Bamiyan te helpen bij het opzetten van een politietrainingscentrum.

Het is de bedoeling dat de Afghanen in de loop van 2014 zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in het hele land.

Zie ook:
Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden